Kuva Ville Långista Tapiolan Tennispuiston terassilla

Entinen sulkapalloammattilainen Ville Lång Tapiolan Tenniksen valmentajaksi

Tapiolan Tenniksen valmennustiimi vahvistuu kovan luokan ammattilaisella. Entinen sulkapalloammattilainen ja viime kesän loppuun Suomen Sulkapalloliiton päävalmentajana toiminut Ville Lång aloittaa tammikuun loppupuolella tennisvalmentajan työt TaTessa.

”Eräänä vapaapäivän aamuna join aamukahvia ja selailin somea. Meillä TaTessa oli tiedossa, että tarvitsemme alkuvuodesta uuden valmentajan. Minulla ja seuran hallituksessa valmennustoiminnan kehittämisestä vastaavalla varapuheenjohtaja Thea Forsténilla oli päällä rekrytointi ja kova mietintä, mistä löydämme uuden hyvän tekijän. Siinä aamukahvia juodessa huomasin Ville Långin työnhakuviestin somessa, ja heti sytytti, että toisen mailapelin maailmanhuippu ja etsii hyvin laajalla skaalalla uusia töitä. Mietin, että ei voi olla kovin suuri siirtymä saada toisen aika vastaavan lajin absoluuttinen huippuosaaminen siirrettyä myös toiseen mailapeliin. Lähetin Villelle heti viestin, ja asia lähti rullaamaan”, kuvaa TaTen päävalmentaja Janne Eerikäinen, kuinka Villen rekrytoiminen TaTeen alkoi.

Ville Lång tulee aloittamaan omien valmennusryhmiensä vetämisen 20. tammikuuta alkavalla viikolla ja voi olla jo sitä ennen mukana tutustumassa tuleviin ryhmiinsä.

Ammattilaiskisavoittoja ja hyvät olympialaiset

Ville Lång on Anu Niemisen ja Pontus Jäntin jälkeen kolmanneksi ylimmäksi koskaan sulkapallon maailmanrankingissa rankattu suomalainen pelaaja. Paras maailmanlistasijoitus oli 21. Helmikuussa 40 vuotta täyttävä Ville voitti urallaan 15 ammattilaiskilpailua ja pääsi Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisissa 16 parhaan joukkoon. Nuorten EM-pronssin Ville voitti 2003 ja aikuisten joukkue-EM-pronssin 2014. Hän voitti peräkkäin 10 kaksinpelin miesten Suomen mestaruutta. Ammattilaisuransa Ville lopetti vuonna 2017.

Tuon jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Badminton United -seuran toiminnanjohtajana, jolloin myös aikuisharrastajien valmentaminen sulkapallossa kuului työnkuvaan. Hän on tehnyt seuratyötä myös Ranskassa ja Ruotsissa. Viime kesän loppuun saakka Ville toimi Sulkapalloliiton päävalmentajana. Ville on suorittanut Espanjan Madridissa urheilujohtamisen MBA-tutkinnon.

”Miksi sitten tennis? Minua motivoi eniten tässä vaiheessa elämää ainainen uuden oppiminen sekä itsensä ja muiden kehittäminen. Siksi otin haasteen vastaan, kun minua kysyttiin tähän mielenkiintoiseen tehtävään. Uskon, että varsinkin mailapeleillä ja eri urheilulajeilla voi olla paljonkin opittavaa toisiltaan, ja samat lainalaisuudet pätevät hyvinkin usein, kun katsoo tarkalla silmällä itse peliä”, Ville miettii.

Sulkapallossa Ville oli puolustava pelaaja, ja hän arvostaa pallopeleissä hyvää puolustusta enemmän kuin hyökkäystä.

”Olen sitä mieltä, että monet, jos ei jopa kaikki, lajit ovat pohjimmiltaan prosenttipelejä, joissa lopulta pitkässä juoksussa useammin voittaa se, joka tekee enemmän oikeita ratkaisuja ja saa näin prosentit puolelleen. Tämä varmasti pätee tennikseen paremmin kuin hyvin. Valmentajana kunnioitan perusasioita, mutta taktinen osaaminen urheilussa on kuitenkin se suola minulle”, Ville analysoi. ”Lähden tälle matkalle avoimin mielin oppimaan uutta. Toivottavasti voimme yhdessä oppia paljon uutta tämän hienon pelin puitteissa”, Ville pohtii.

Kun huomioi, että Ville on luonteeltaan puolustuspelaaja, niin ei ole yllätys, että hän nostaa suosikkilyönnikseen rystyalakierteen. Mutta suosikkipelaaja meneekin eri kategoriaan, vaikka hallitsikin rystyalakierteen loistavasti. Villen suosikkipelaaja tenniksessä oli ennen muuta taitopelaaja ja hyökkäyspelaaja. ”Pat Rafter!”

Huippuosaaminen näkyy

Päävalmentaja Janne Eerikäinen ja Ville Lång keskustelevat kentällä.

Tapiolan Tenniksen päävalmentaja Janne Eerikäinen kuvaa Ville Långin rekrytoimisen prosessia mielenkiintoiseksi haasteeksi.

”Ensinnäkään kukaan ei pääse meille töihin pelkällä nimellä tai aiemmilla meriiteillä. Totta kai kaikki lähtee valmennustyön käytännössä aina henkilön omista ominaisuuksista, mutta vaadimme vahvaa osaamista ja tällaiseen ihmisten valmennustoiminnan ohjaamiseen sopivaa persoonaa. Kuvaavaa Villen ammattimaiselle luonteelle on se, että hän sanoi heti alussa, että ei tule aloittamaan tätä työtä, jos ei koe voivansa heti ekalla kerralla antaa pelaajille jotain.”

”Oli alun perin selvää, että Villen urheiluosaaminen on todella kovaa ja oma ensimmäinen päätelmäni oli, että huipputason osaamisen siirtäminen toisesta mailapelistä alemman kilpatason ja harrastetason aikuistennikseen ei voi olla maailman vaativin kuljettava reitti.”

”Villen aktiiviuralla arvostin häntä paljon, koska kova vaatimustaso ja asenne näkyivät aina. Olin myös aiemmalla urheilutoimittajaurallani haastatellut häntä, ja tiesin jotain hänen ajatusmaailmastaan. Asenne ja vaatimustaso näkyivät vielä hänen Sulkapalloliiton päävalmentaja-aikanakin, kun hän ei pelännyt antaa hyvinkin kovasanaisia haastatteluja Suomen sulkapallon tilanteesta. Tämä asennepuoli voisi näkyä tenniksen aikuisvalmennuksessa niin, että Ville osaa vaatia pelaajilta perusasioiden opettelemista ja jauhamista. Siitähän kehityksessä usein on eniten kyse. Lisäksi Villellä voi olla esimerkiksi liikkumiseen, pelitilanteessa toimiseen ja kilpailemiseen erityisen paljon uudenlaista annettavaa pelaajillemme”, Janne miettii.

Janne kuvaa, että prosessin alussa vaadittiin näyttöä siitä, että homma tulisi sujumaan teknisesti. Ville oli kerran pelaajana mukana Jannen valmentamassa ryhmässä ja on seurannut harjoituksia. Villen kanssa on käyty lyömässä ja on testattu, kuinka harjoitusten tekninen vetäminen sujuu.

”Omassa mielessäni pidin yhtenä mittatikkuna sitä, että Villen pitäisi pystyä pallottelemaan meidän kovimpien kilpatason valmennettavien kanssa. Ekoista lyönneistä lähtien huomasin, että se ei tule olemaan minkäänlainen ongelma. Lyöntitaito oli suoraan alemman tason kilpatennispelaajan taitoa.” ”Myös harjoitusten tekninen vetäminen ja feedaaminen sujuivat heti. Näkee, että mies on tehnyt valmennusta kovalla tasolla ja ymmärtää, että feedaaminen on oma taitonsa lyömiseen verrattuna”, Janne arvioi.

Janne sanoo, että se pisti heti silmään Villen lyömisessä pelaajaroolissa, kuinka hän ymmärtää pelitilanteen sekä itsensä ja toisen pelaajan aseman kentällä kyseisessä hetkessä. Lyöntivalinnat olivat välittömästi erittäin oikeaoppisia – etenkin juuri puolustustilanteissa ja luonnollisesti myös palloa ilmasta ottaessa.

Janne ja Thea Forstén ovat tehneet Villen kanssa mentorointia. Ville on tehnyt ahkeraa tenniksen itseopiskelua. Ja Ville lähti muutamien muiden TaTen valmentajien mukana Suomen Tennisliiton seuravalmentajakoulutukseen.

”Tästä tulee syntymään jotain todella hyvää. Me haluamme TaTessa ajatella valmennusta myös hieman ’laatikon ulkopuolelta’ uusillakin tavoilla. Ja kaikessa vaadimme aina laatua ja hyviä tekijöitä. Tässä tulee toteutumaan tämä kaikki”, Janne uskoo.