Tapiola Cup | Säännöt

Tapiola Cup on Tapiolan Tenniksen oma lohkomuotoinen kaksinpelisarja, joka on avoin kaikille Tapiolan Tenniksen jäsenille. 

Sarjaan osallistuminen on jäsenillemme maksutonta. Pelaajat varaavat ja maksavat kenttävuoronsa ja tuovat pallot otteluun itse. Tapiola Cupiin pääset mukaan ilmoittautumalla täällä. Kun olet ilmoittautunut mukaan sarjaan, saat siinä vaiheessa sähköpostia kun uusi kierros on alkamassa. Mukaan mahtuu kyllä.

Mikäli et ole vielä Tapiolan Tenniksen jäsen, täytä ilmoittautuessa myös jäsenhakemus: https://www.tapiolantennis.fi/liity-jaseneksi/

Jäsenenä sinulla on Tapiolan Tenniksen kautta myös Tennisliiton harrastelisenssi, joka mahdollistaa TennisClubin ja Tennisässän käytön hallisarjassa.

1. Lohkot ja pelijaksot

Sarja muodostuu lohkoista, joissa kussakin on 4–5 pelaajaa. Jokainen lohkon pelaaja pelaa jakson aikana yhden ottelun jokaista lohkossa olevaa pelaajaa vastaan. Yksi jakso kestää noin 6 viikkoa ja päättyy aina sunnuntaina.

Kierroksen lohkot ja pelit löytyvät Tennisässästä, ja uuden kierroksen alkamisesta tiedotetaan sähköpostitse.

2. Peliaika- ja paikka

Pelaajat sopivat peliajan ja -paikan keskenään sekä varaavat ja maksavat kentän puoliksi. Pelaajat sopivat myös keskenään millä palloilla pelataan ja halutessaan myös pallokustannusten jakamisesta. Pelipaikan saa valita vapaasti.

Mikäli pelaajat eivät pääse pelipaikasta yhteisymmärrykseen, suosituksena on tällöin valita kotihallimme Tapiolan Tennispuisto tai muu Tapiolan lähiympäristössä oleva halli (esimerkiksi Esport Center, Olarin tennishalli tai tuleva Laajalahden halli).

Pelit on pelattava ja tulokset merkittävä viimeistään kyseessä olevan jakson viimeisenä pelipäivänä (jakson viimeinen sunnuntai).

3. Pelitapa

Ottelun kesto on 1 tunti sisältäen 5 minuutin alkupallottelun. Otteluissa pelataan tavallisia tennisgeimejä yleisin tennissäännöin, eriä ei lasketa. Käytössä on perinteinen ad-scoring (eli etujen kanssa).

5 minuutin alkupallottelun jälkeen pelaajat arpovat normaaliin tapaan kumpi voi valita syötön tai vastaanoton sekä kumpi aloituspelipuolen. Tämän jälkeen ottelu pelataan tunnin loppuun (kellonsoittoon). Jos hallilla ei soi kello tunnin päättymiseksi, laittakaa yhteisesti sopien esimerkiksi oma herätys / äänimerkki matkapuhelimeen soimaan pelin päättymisen merkiksi. Puolia vaihdetaan tenniksen normaalien sääntöjen mukaan eli ensimmäisen, kolmannen jne. geimin jälkeen eli aina kun geimien yhteismäärä on pariton.

Ottelun lopputulos on kellon soidessa ollut tilanne päättyneiden pelien osalta (esimerkiksi 8-5 tai 4-4). Keskeneräistä palloa ei pelata loppuun eikä kesken jäänyttä peliä lasketa mukaan tulokseen. Tulos voi olla myös tasapeli.

Huom! Mikäli toinen pelaaja myöhästyy sovitusta ottelusta, vastustajalla on oikeus saada yksi geimi per 5 minuutin myöhästyminen. Esimerkiksi 15 minuutin myöhästyminen tarkoittaisi 3 geimiä ajoissa paikalle olleelle pelaajalle.

Molemmat pelaajat tuomitsevat oman kenttäpuoliskonsa pelitapahtumat. Jos et ole tuomiosta varma, hyväksy pallo oikeana. Pelien viivyttäminen on kiellettyä ja epäurheilijamaista. Puolet vaihdetaan myös ripeästi, lyhyt juomatauko vaihdon yhteydessä. Pelaa ottelusi reilussa hengessä.

4. Ottelun tulos ja pisteet

  • Voittaja (elleivät pelaajat sovi muuta) syöttää ottelun tuloksen Tennisässään.
  • Ottelun ja lohkon pelaajien lopulliset tulokset määräytyvät seuraavasti:
    • Pelaamisesta/osallistumisesta saa aina 1 pisteen
    • Voitosta saa 5 pistettä (luovutusvoitosta 4 pistettä, huom! luovutusvoitto merkitään ”+ status” kohdasta valitsemalla, ei pisteillä)
    • Tasapelistä molemmat pelaajat saavat 2 pistettä

WO – jos ette saa sovittua peliaikaa, niin silloin aktiivisempi osapuoli saa wo:n ja se merkitään wo:ksi (valinta löytyy Tennisässästä pistekentän yläreunasta ”+ status” jota painamalla pääset alasvetovalikkoon).  Sairastumis- tai loukkaantumistapauksissa, joissa jakson puitteissa ei ole mahdollista sopia enää uutta peliaikaa (mihin aina tulee pyrkiä), estynyt pelaaja antaa muille wo:n.

Mikäli vastustaja ei saavu paikalle sovittuna aikana (no show), sovelletaan tässä wo-sääntöä eli paikalla ollut pelaaja saa wo:n. Paikalle saapumatta jättäneen velvollisuus on myös maksaa sovittu kenttävuoro kokonaisuudessaan.

RTD – Jos ottelu päättyy kesken, keskeyttäjä häviää ottelun vähintään yhdellä geimillä. Jos keskeyttäjä johtaa ottelua keskeytystilanteessa, hänelle merkitään häviö yhdellä geimillä + yksi geimi jokaisen tunnin jäljellä olevan 5 minuutin osalta. Mikäli keskeyttäjä on jo häviöllä keskeyttämistilanteessa, lopputulos on keskeytyksen hetkellä ollut tilanne + voittajalle yksi geimi jokaisen tunnista jäljellä olevan 5 minuutin osalta.

Esimerkki a) Keskeyttäjä johtaa peliä 5-3 keskeytyksen tapahtuessa ja tuntia on jäljellä 15 minuuttia. Vastustajalle merkitään tällöin voitto 6-5 + 3 geimiä eli 9-5.

Esimerkki b) Keskeytystilanteessa keskeyttäjä on häviöllä 2-4 ja tuntia on jäljellä 25 minuuttia. Vastustajalle merkitään voitto 4-2 + 5 geimiä eli 9-2.

Lohkon sisällä samaan pistemäärään päätyneiden pelaajien sijoitukset ratkaistaan keskinäisen ottelun perusteella. Sen jälkeen ratkaisevat voitettujen ja hävittyjen geimien lukumäärät tai viimeisenä vaihtoehtona arpa.

Not played – mikäli jostain syystä peliä ei saada pelattua, eikä kumpikaan pelaajista ole ollut aktiivinen osapuoli; merkitään peli ”not played”. Tällöin molemmille pelaajille tulee pelistä 0 pistettä. Tämä merkitään ”+ status” -kohdan alasvetovalikosta.

5. Lohkojen nousijat ja putoajat

Uuden jakson alkaessa pelaajat sijoitetaan lohkoihin jakson pelimenestyksensä mukaan seuraavasti (mikäli lohkossa on vain neljä pelaajaa, sovelletaan sääntöä sen mukaan).

  • Lohkovoittaja nousee kaksi lohkoa
  • Lohkokakkonen nousee yhden lohkon
  • Lohkon kolmonen pysyy paikallaan
  • Lohkon nelonen putoaa yhden lohkon
  • Lohkon viitonen putoaa kaksi lohkoa

Erikoissääntö ensimmäisestä ja viimeisestä lohkosta: Ensimmäisestä lohkosta kolmas ja neljäs putoavat toiseen lohkoon ja lohkon viimeinen kolmanteen lohkoon. Viimeisestä lohkosta kolme nousee ja kaksi pysyy.

Tästä säännöstä poiketaan, jos lohkoon on tullut uusia pelaajia. Sarjavastaava pyrkii laittamaan uusia pelaajia heidän tennistasoaan vastaavaan lohkoon. Tapiolan Tennis pidättää oikeuden muuttaa sääntöjä sekä tekemään pelaajamuutoksia lohkoissa

6. Käytännön vinkkejä

Jakson alkaessa kannattaa olla heti aktiivinen ja pyrkiä sijoittamaan pelit koko jaksolle, etteivät ne ruuhkaudu jakson loppuun viimeiselle viikolle.

Kaikilla pelaajilla on omat kiireensä, joten käytä koko kuuden viikon jakso itsesi ja pelikaverisi hyväksi. Jos pystyt pelaamaan päivisin, on tunteja helpompi saada ja ne ovat myös edullisempia. Et voi kuitenkaan olettaa, että kaikki pystyvät pelaamaan esimerkiksi arkipäivisin päiväaikaan. Merkitse huolella pelipäivät, vastustajat, kentät ja kellonajat kalenteriisi, niin vältät sekaannusten syntymisen.

7. Kysymykset ja tiedustelut

Jos tulee kysyttävää, lähetä sähköpostia osoitteeseen info@tapiolantennis.fi tai Tapiola Cupin sarjavastaavalle Heikki Untamolle osoitteeseen untamo.heikki@gmail.com

Mikäli päätät jäädä sarjasta pois, ilmoita siitä kirjallisesti sähköpostilla mahdollisimman hyvissä ajoin ennen seuraavan kierroksen alkua.

Mukavia pelejä Tapiola Cupiin!