Ilmoittaudu kesän intensiivikursseille ja valmennukseen! Klikkaa ja lue lisää.

Tapiolan Tenniksen sisäisten hallisarjojen ohjeet ja säännöt

Tapiolan tenniksen sisäisiä sarjoja pelataan kaikki kaikkia vastaan lohkoittain kausi kerrallaan (syys- ja kevätkausi).  Sarjoissa pelataan nelin- ja sekanelinpeliä.

Joukkueet ilmoitetaan kausikohtaisesti. Lähtökohtaisesti joukkueet jatkavat seuraavalle kaudelle, ja sarjapaikasta luopumisesta pitää erikseen ilmoittaa. Joukkueessa voi olla kaksi tai kolme ilmoitettua, kaavioon nimettyä pelaajaa. Kauden aikana saa otteluissa vapaasti käyttää myös varapelaajia (ei tarvitse olla Tapiolan Tenniksen jäsen). Kesken ottelun pelaajia ei saa vaihtaa. 

Kustannus per pelaaja riippuu otteluiden määrästä sekä peliajasta (1.5 vai 2 tuntia). Keskimäärin kustannus per pelaaja per ottelu on välillä 18,70 – 24,90 €.  Sarjan kustannus laskutetaan osallistujilta kausikohtaisesti. Mahdollisten tuurausten osalta pelaajat sopivat itse korvauksista ja nimetty alkuperäinen pelaaja vastaa kausimaksusta.

Jokaisen joukkueen ja pelaajan vastuulla on varmistaa että on paikalla sovittuun aikaan ja että on muistuttanut vastustajia ajankohdasta. Jos otteluajankohta ei sovi pelaajalle, hän on vastuussa sopimaan siirtämisestä joukkueensa sisäisesti ja vastustajan kanssa. Otteluaikojen siirtämiselle, vara-ajoille ja varapelaajien etsimiseen löydät ohjeet alempaa tältä sivulta.

Otteluiden kestot (sisältäen lämmittelyn)

 • miesten 4-pelit: 2 h
 • naisten 4-pelit: 1½ h
 • sekanelinpelit 1-lohko: 2 h
 • sekanelinpelit 2-lohko: 1½ h
 • sekanelinpelit 3-lohko: 1½ h

Tarkista aina otteluohjelmasta kullekin ottelullenne annettu peliaika ja -paikka.

Nelurisarjojen pelejä varten on varattu kenttäaikaa Esportista lauantaisin klo 11:30-18:30 välillä.Toisinaan kaavioissa on 2 tunnin aika sekanelinpeli- (2- ja 3-lohko) tai naisten nelinpeli-otteluille, mutta silti ottelun kesto on kuten yllä listattu (1,5h). Jos ottelunne kesto on 1½ tuntia ja tuntivarauksenne on 2 tuntia, kirjattava pistelasku lämmittelyineen on 1½ tuntia (lopun ajan voi jatkaa peliä mutta ei vaikuta enää pistelaskuun).

Pistelasku

 • ottelut pelataan kolmeen erävoittoon. Jos aika loppuu kesken, myös ottelu on päättynyt, vaikka kumpikaan pari ei olisi vielä voittanut kolmea erää. 
 • jokainen voitettu peli on piste ja voitetusta erästä saa yhden ylimääräisen pisteen. Vajaaksi jääneestä erästä ei saa ylimääräistä pistettä. 
 • luovutetun ottelun tulos merkitään 0-8 luovuttajan tappioksi. Kentältä myöhästymisistä ei ole erillistä sääntöä, joukkueet voivat sopia tapauskohtaisesti. 
 • ottelut pelataan perinteisellä pistelaskutavalla (eli etu-peleinä), mutta joukkueet voivat ennen ottelua yhteisesti sopia pelaansa päivän ottelun moderneilla nelurisäännöillä eli no-ad -tapaan. (tenniksen yleinen no-ad -sääntö: 40-40 tilanteessa pelataan pelin ratkaiseva piste, ja sekanelinpelissä jos syöttövuorossa on nainen, hän syöttää naiselle ja vastaavasti mies miehelle, ja nelinpelissä taasen vastaanottaja saa päättää kumpaan ruutuun pelataan viimeinen piste.)

Pelaajat itse huolehtivat ja vastaavat otteluiden lopputuloksen merkitsemisestä Esport Centerin ilmoitustaululla oleviin kaavioihin:

 • tulos erinä (esim. 6-2, 3-6, 2-4)
 • tulos pelipisteinä 
  • esim. yllä mainittu erätulos olisi pelipisteinä 12-13 ( 6+1 + 3 + 2 = 12 ja 2 + 6+1 + 4 = 13).
 • tulos taulukkoon (yksittäisen joukkueen kauden saamat pelipisteet ovat aina yhdessä sarakkeessa eli samalla pystyrivillä)  

Kauden lopussa sarjan tulokset lasketaan yhteen siten, että:

 • ottelun voitto antaa joukkueelle 2 kausipistettä
 • tappiosta joukkueelle 0 kausipistettä
 • tasapeli antaa molemmille joukkueille yhden kausipisteen

Mikäli näin laskien kausipisteissä tulee tasatuloksia, suuremman pelipisteyhteismäärän kauden otteluissa saanut joukkue on parempi. 

Jos sarjassa on lohkoja (1,2,3…) enemmän kuin yksi, lohkon eniten kausipisteitä saanut joukkue nousee yhden lohkon, lohkon vähiten kausipisteitä saanut putoaa yhden lohkon. Lohko 1 on ylin lohko.

Tuuraajat ja peliajan vaihto

Mikäli et pääse pelaamaan otteluohjelmassa annettuna ajankohtana, vaihtoehtoiset toimintatavat ovat seuraavat ja niitä käytetään tässä suositeltavuusjärjestyksessä:

 1. Jos olet estynyt, hanki itsellesi sijainen. Sijaisena voi toimia myös seuran ulkopuolinen pelaaja. 
 2. Otteluaikojen vaihto parien kesken otteluohjelman sisällä.
 3. Peliajan vaihto mikäli se sopii kaikille pelaajille. Tällöin tulee huomioida, että pelaajat hoitavat mahdollisen toisen ajan kenttävaraukset ja -maksut itse. Tässä tapauksessa voi pelata missä tahansa hallissa.

Suositeltavaa on pyrkiä löytämään esteiden sattuessa sijaispelaaja. Hyvä vaihtoehto on nimetä joukkueeseen 3 tai jopa useampi pelaaja, jolloin joukkue voi sopia ketkä 2 pelaavat kulloisenkin ottelun. Mikäli päädytte vaihtamaan peliajan kokonaan omalla kustannuksella (ja tämä sopii kaikille osapuolille), ilmoittakaa ystävällisesti sähköpostitse käyttämättä jättämästänne vuorosta sarjavastaavalle Ulla Korhoselle:  ulla.korhonen@outlook.com

 

 

Mukavia pelejä Tapiolan Tenniksen hallisarjoihin!