valmentaja näyttää tenniskentällä kämmenlyönnin tekniikkaa

Tapiolan Tennis saa uuden päävalmentajan – valmennustiimi vahvistuu muutenkin

Tapiolan Tenniksen uutena päävalmentajana aloittaa 5.8.2024 Janne Eerikäinen. Päävalmentajan toimi on seurassa kokonaan uusi, ja siihen kohdistui paljon mielenkiintoa ja tuli suuri määrä hakemuksia.

Olemme todella iloisia, että tehtävä herätti niin paljon kiinnostusta ja saimme useita todella kovatasoisia hakijoita. Tapiolan Tennis on kasvanut nopeasti ja erityisesti valmennukseen on tullut paljon uusia pelaajia. Tähän tilanteeseen Janne on täydellinen valinta päävalmentajaksi, jolla on monipuolisen valmennustaustan lisäksi erittäin kova kokemus aikuisvalmennuksen kehittämisestä ja hallinnollisesta puolesta, puhumattakaan viestinnällisestä osaamisesta media-alan ammattilaisena”, kertoo Tapiolan Tenniksen hallituksen varapuheenjohtaja ja valmennustoiminnan kehittämisestä vastaava Thea Forstén.

Janne tuo seuraan monipuolista kokemusta

Pian 48 vuotta täyttävä Janne Eerikäinen on viimeiset seitsemän vuotta työskennellyt Smash-seurassa. Ensin hän toimi kaksi vuotta Olarissa tuntivalmentajana, sen jälkeen viisi vuotta Itä-Helsingissä Myllypurossa Smashin Helsingin tenniksen aikuisvalmennuksen vastuuvalmentajana. Jannella on myös pitkä kokemus urheilutoimittajana, ja noina vuosina hän kirjoitti paljon myös tenniksen asiantuntija-artikkeleita ja esiintyi muutamien vuosien ajan tennisselostajana ja -kommentaattorina.

Olen erittäin otettu ja onnellinen valinnastani TaTen päävalmentajaksi. Aion olla seuralle ja sen pelaajille valinnan arvoinen tekijä kentällä, toimistossa, taustoilla ja valmennuksen tiiminvetäjänä. Haluan myös tuoda seuralle yhdet kasvot; olen helposti lähestyttävä ihminen. Tulkaa moikkaamaan minua Tennispuistossa, josta minut tavoittaa parhaiten maanantaista torstaihin päiväaikaan”, Janne miettii.

Janne kokee vahvuutenaan TaTen päävalmentajan tehtävässä sen, että hän on jo ollut luomassa ja kehittämässä prosesseja aikuistennikseen. Jannen edellisessä työpaikassa Smashissä ryhmävalmennustoiminta on vedetty käytännössä kenttä- ja valmentajaresurssien sallimaan maksimiin. Sen oheen Smashissä kehitettiin viime vuosina paljon yksittäisiä tapahtumia. Nyt seuran ja Jannen tavoitteena on samankaltainen kehityskulku TaTessa. Ryhmävalmennustoimintaa kehitetään entisestään, ja sen lisäksi TaTelle tulee ohjelmaan mm. eri osa-alueiden klinikoita.

Olen viime vuodet saanut olla tekemässä tennisbuumin aikana töitä isossa roolissa yhdessä Suomen suurimmista tennisseuroista, ja olen tyytyväinen siitä, mitä saimme aikaan minun viiden vastuuvalmentajavuoteni aikana. Sinne menee isot kiitokset suurelle määrälle henkilöitä sekä seuraorganisaatiossa että pelaajissa. Vuodet olivat mahtavia, ja sain olla osa loistavaa tiimiä. Ja sain konkreettisesti nähdä oman työni vaikutuksen kenttätason toiminnan kehityksessä ja kasvussa.

TaTessa näen valtavasti mahdollisuuksia; sijainti on loistava. Molemmille halleille on helppoa kävellä metroasemalta. Seuralla on hyvä maine. Seurajohto on aktiivinen ja osaava. Valmennustiimi on jo entuudestaan todella hyvä, ja tekijöillä on kovat taustat tenniksessä. Tiimi on myös edelleen vahvistumassa huipputekijöillä.

Aikuisvalmennustoiminta fokuksessa

tennisvalmentaja opastaa aikuisoppilasta

Sitä Janne pitää suurena mahdollisuutena, että seura keskittyy pelkästään aikuispelaajakohderyhmään. 

Aiemmassa työssäni oli kyse yleisseurasta, jossa pelkästään tenniksessäkin on kolme erillistä valmennussektoria. Molemman kaltaisia seuroja tarvitaan, mutta juuri TaTen tapauksessa keskittyminen tiettyyn kohderyhmään mahdollistaa sen toiminnan kiillottamisen erittäin kirkkaaksi, ja tämä on yksi minua nyt eniten kiehtovista mahdollisuuksista”, Janne visioi.

Janne muistuttaa, että aikuisvalmennustoiminta pääkaupunkiseudulla on kasvava toimiala ja sen kehityksessä täytyy seurojen ja tekijöiden pysyä mukana.

Viiden vastuuvalmentajavuoteni aikana Smashissä huomasin selvän kehityksen ja skarppaamisen aikuistoimintasektorilla sekä siellä että naapuriseuroissa. Ymmärretään, että kohderyhmä on tärkeä ja määrällisesti tenniksen suurin pelaajaosasto. Tenniksen harrastajat ovat valveutuneita ja tiedostavia ihmisiä. Heillä on toiminnan järjestäjille kovat odotukset, ja monet ovat nähneet toimintaa eri seuroissa ja tenniskouluissa. Se edellyttää meiltä tekijöiltä vastavuoroista valveutuneisuutta sekä toiminnan organisoimisessa, kenttätyössä että viestinnässä pelaajien suuntaan. Uskon, että tulemme lähivuosina vastaamaan tähän haasteeseen erittäin hyvin”, Janne pohtii.

Uuden päävalmentajamme valmennusprofiili

Entä millainen valmentaja kentällä odottaa niitä, jotka tulevat harjoittelemaan Jannen valmennuksessa?

Pelaajalähtöinen ja ystävällinen ihminen. Tulen ihmisten kanssa toimeen, missä varmasti näkyy hyvällä tavalla eteläkarjalaiset sukujuuret. Entisenä toimittajana olen tottunut esiintymään ja viestimään ihmisille.

Olen valmentanut kaiken tasoisia aikuispelaajia. Ymmärrän sen, että aikuispelaajien kanssa ei voi toimia ihan samoin kuin junioreiden tai kilpajunioreiden kanssa. Pitää tarjota pelaajille sopivaa haastetta ja sitä kautta myös hankaluutta harjoitteluun, mutta kaiken täytyy aikuispelaajien kanssa tapahtua hurtilla huumorilla ymmärtäen, että tämä on vapaa-ajan hauskaa toimintaa. Samalla valmentajan oman intohimon täytyy vastata siihen, että toiminta on pelaajille erittäin tärkeää, yksi elämän henkireikä.

Minun treeneissä sekä opitaan tennistä että tulee hiki. Opetellaan teknisiä asioita, mutta tehdään asioita hyvin pelillisellä tavalla”, Janne kuvailee.

Janne uskoo, että hänen oma intonsa tennikseen on lähtöihin samanlaiselta pohjalta kuin monella valmennettavallakin.

Jannen henkilökohtainen tennishistoria

Aloitin tenniksen veljen kanssa huvikseen läpsytellen jo noin kymmenvuotiaana, mutta kunnolla vasta 16–17-vuotiaana. Ensin aloin seurata tennistä keväällä 1993 huomaten, että tämähän on huima laji. Pelasin tuona kesänä ulkona varmaan 100 kertaa. Opettelin lyönnit hankkimalla teoriatietoa kirjoista ja eri reissuilta ja kioskeista ostamistani ulkomaisista tennislehdistä sekä kuuntelemalla Eurosportin selostuksia.

Kahden kesän omatoimiharjoittelulla olin alemman tason kilpapelaaja. Se auttoi merkittävästi, että alusta saakka harjoittelin urheilullisten, eri lajeissa menestyneidenkin tyyppien kanssa. Kilpailuhenkisyys ja kilpapelaajaksi tähtääminen olivat heti selviö. Kehityin parhaimmillaan B-luokan pelaajaksi. Voitin joitain pelaajia, jotka nousivat A-luokkaan.

Minua on aina ohjannut itseäni kiinnostavissa asioissa vimma, ja tämä johti siihen, että halusin oppia tenniksestä kaiken mahdollisen. Päädyin siksi myös aiemmassa työssäni urheilutoimittajana tennisasiantuntijaksi lehdissä ja muutaman vuoden ajan myös selostajaksi ja kommentaattoriksi tv:ssä. Tämä reitti pohjusti myös valmentajuutta. Olin alusta saakka ajatellut tennistä kuin valmentaja”, Janne kuvailee.

Myös Alina Petras vahvistamaan valmennustiimiä

Tapiolan Tenniksellä on myös lisää hyviä uutisia jäsenille! Valmennus vahvistuu huippuammattilaisella, kun Alina Petras liittyy mukaan valmentajatiimiimme. Alina on entinen WTA-pelaaja Bulgariasta ja tunnetaan innostavasta tyylistään sekä mm. Nadal-metodien erityisosaamisestaan. Hän on asunut ja opiskellut Suomessa jo pitkään, ja tuo nyt monipuolisen kokemuksensa ja energiansa seuran valmennukseen. Olemme todella innoissamme saadessamme Alinan osaksi tiimiämme. Tervetuloa, Alina!

Jannen yhteystiedot
Janne Eerikäinen, Tapiolan Tenniksen päävalmentaja
p. +358 50 535 8625 (myös WhatsApp), arkisin klo 9–17
janne.eerikainen@tapiolantennis.fi

Alinan yhteystiedot
Alina Petras
p. +358 040 688 8445
valmennus@tapiolantennis.fi